Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Εμμανουήλ Ροΐδης: «Η αθυροστομία είναι επίσης αναγκαία εις τους σατυρικούς όσον η υποκρισία εις τους ιερείς».



O Ροΐδης θα είναι πάντα επίκαιρος γιατί δεν δίστασε ποτέ να πει ότι πραγματικά σκεφτόταν. Πνεύμα ανατρεπτικό, λεπτή ειρωνία, γλωσσική φινέτσα, σατυρικό ύφος. Αξεπέραστος τεχνίτης του λόγου και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επικράτησης της δημοτικής, σαν επίσημης γλώσσας. Μια κι εδώ λοιπόν γιορτάζουμε την Ποίηση και τους Ποιητές μας, αντιγράφω από τα «Ανθελληνικά» του, μερικές ανέκδοτες σκέψεις από το λεύκωμά του. Απόλαυση... και εδώ και σατυρίζοντας στον Ασμοδαίο και παντού και πάντα.

«Ο αληθής ποιητής πρέπει να ομοιάζη την δρυν, ήτις όσον υψηλότερα αίρει την κεφαλήν προς τον ουρανόν, τόσον βαθύτερον βυθίζει την ρίζαν εις την γην».

«Αληθής μυθιστοριογράφος λέγεται σήμερον ο μη αρκούμενος ν' αφαιρέσει το ένδυμα των ηρωίδων του, αλλ' αφαιρών και αυτό το δέρμα ίνα δείξει τα σπλάχνα των οποία είναι».

«Το απλώς επωφελές και χρήσιμον δεν είναι ποιητικής εξυμνήσεως δεκτικόν».

«Ποιητικωτάτη γυνή ήθελεν είναι η απαιτούσα ως η Τροία δεκαετή πολιορκίαν πριν ή παραδοθή».

«Ο ωφελιμότερος τρόπος να μεταχειρίζωνται μερικοί άνθρωποι το μελάνι των θα ήτο αν εμαύριζαν με αυτό τα υποδήματά των».

«Η αθυροστομία είναι επίσης αναγκαία εις τους σατυρικούς όσον η υποκρισία εις τους ιερείς».

Αφιερωμένο στον φίλο Ροΐδη :)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά σου φιλενάδα και σε ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά, σου εύχομαι Υγεία κι ευτυχία.

φιλιά.

μαριάννα είπε...

Τις θερμότερες ευχές μου για Χρόνια Πολλά και ποιοτικά! Να είσαι καλά να σε διαβάζουμε και να μας εκφράζεις καλύτερα απ' όσο μπορούμε να το πράξουμε μόνοι! Πολύ συχνά μπαίνω τα βράδια και κάθομαι ώρα και διαβάζω τις απολαυστικές αναρτήσεις σου καθώς και πολλά εξαιρετικά σχόλια. Όαση...

Φιλιά πολλά!