Τρίτη, 15 Απριλίου 2008

αν είν' αλήθεια πως είμαι ποιητής από χάρη του Θεού -ή του δαίμονα- είναι εξίσου αλήθεια ότι είμαι ποιητής χάρη στην τεχνική και την προσπάθεια...


Federico Garcia Lorca, Emily Tarleton


Στο βιβλίο του «Εκλογή Ποιημάτων» ο Λόρκα λέει για την Ποίηση!

«Μα τί να σου πω για την Ποίηση; Τί να σου πω γι' αυτά τα σύννεφα, γι' αυτό τον ουρανό; Να τα κοιτάζω, να τα κοιτάζω, να τα κοιτάζω και τίποτ' άλλο.
Καταλαβαίνεις πως ένας ποιητής δεν μπορεί να πει τίποτα για την Ποίηση· ας τ' αφήσουμε αυτά στους κριτικούς και τους δασκάλους. Μα ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανένας ποιητής, δεν ξέρουμε τι είναι Ποίηση. Είναι εκεί! κοίταξε. Έχω τη φωτιά μέσα στα χέρια μου, το ξέρω και δουλεύω τέλεια μαζί της, μα δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτή χωρίς να κάνω φιλολογία.
Καταλαβαίνω όλες τις ποιητικές τέχνες. Θα μπορούσα να μιλήσω γι' αυτές, αν δεν άλλαζα γνώμη κάθε πέντε λεπτά. Δεν ξέρω. Ίσως μια μέρα ν' αγαπήσω πολύ την κακή ποίηση, όπως αγαπώ σήμερα την κακή μουσική, παράφορα. Θα κάψω ένα βράδυ τον Παρθενώνα για ν' αρχίσω να τον χτίζω το πρωί και να μην τον τελειώσω ποτέ.
Στις διαλέξεις μου μίλησα κάποτε για την Ποίηση, αλλά το μόνο για το οποίο δεν μπορώ να μιλήσω είναι η ποίησή μου. Όχι γιατί δεν έχω συνείδηση του τι κάνω. Αντίθετα, αν είν' αλήθεια πως είμαι ποιητής από χάρη του Θεού -ή του δαίμονα- είναι εξίσου αλήθεια ότι είμαι ποιητής χάρη στην τεχνική και την προσπάθεια, και γιατί κατέχω απόλυτα του τι είναι ποίημα.»

2 σχόλια:

mareld είπε...

Καλά βρε μωρό μου!

Τώρα καταλαβαίνω ότι ο πόνος με τελειώνει. Μια βδομάδα με είχε στα χέρια του.. Δεν είχα πάρει είδηση αυτό το τρυφερό χώρο.
Χθες..μα χθες διάβαζα τα λόγια του Λόρκα μας μα..τι λόγια..και είχα σκοπό να τα αναρτήσω στο νοσταλγία αλλά άφησα τη Πολυδούρη γιατί με πονάει και γιατί νιώθω εξάντληση.

Πόσο σε ευχαριστώ!
Φιλιά!

γητεύτρια είπε...

@ mareld

Καλημέρα μπουγαρινάκι μου! Πόσο χαίρομαι που τελειώνει το βάσανό σου. Σε ένιωθα και σε πονούσα. Πολύ σε σκέφτομαι. Χθες βράδυ αργά, είχα την αίσθηση πως δεν ήσουν ακόμα καλά. Ευτυχώς που περνά.
Σε αγγίζουν κι εσένα τόσο πολύ τα λόγια τους, το ξέρω. Το διαβάζω στα γραπτά σου, το νιώθω στις εικόνες σου.

Σε φιλώ. Καλημέρα και σιδερένια να 'σαι!