Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009

Καλό ταξίδι Δανάη! Αθάνατη! Μοναδική και αξεπέραστη, γυναίκα, αγωνίστρια, ποιήτρια, τραγουδίστρια των αγγέλων...


ΔΑΝΑΗ 1 13/2/1913 - 18/1/2009 Ζωή μου πάντα, ήταν τα γράμματα.


ΔΑΝΑΗ 2 13/2/1913 - 18/1/2009 Τα χρόνια της κατοχής και η φυλακή


ΔΑΝΑΗ 3 13/2/1913 - 18/1/2009 στη Χιλιανή χούντα
Ακούστε τη συγκλονιστική μαρτυρία της Δανάης για το αηδόνι τον Victor Jara!!!


ΔΑΝΑΗ 4 13/2/1913 - 18/1/2009 ο φίλος μου ο Φρέντυ Γερμανός


ΔΑΝΑΗ 5 13/2/1913 - 18/1/2009 το κράτος μου απονέμει μετάλλια


ΔΑΝΑΗ 6 13/2/1913 - 18/1/2009 (τελευταίο)

Δαυίδ Ναχμίας εκπομπή ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ 2002

Η Δανάη Στρατηγοπούλου, τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγκο της Χιλής καθώς και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία. Γεννήθηκε μεν στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου του 1913 (κατά άλλους 1911) αλλά τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Γαλλία (Παρίσι και Μασσαλία). Το 1935 πρωτοεμφανίζεται ως δημοσιογράφος ενώ ένα χρόνο μετά το 1936 ασχολείται πλέον επαγγελματικά με το καλλιτεχνικό της πάθος που ήταν το τραγούδι. Τη τέχνη του τραγουδιού διδάχθηκε από την εξαίρετη τότε καλλιτέχνιδα Μάγγη Καρατζά. Έτσι αργότερα συμμετέχει στη Μάντρα του Αττίκ με ίδιο καλλιτεχνικό όνομα Δανάη όπου και διέπρεψε ως η καλλίτερη ερμηνεύτρια των αξιόλογων συνθέσεων του Αττίκ και Χαιρόπουλου, αποδίδοντας επίσης με εξαιρετική επιτυχία ελληνικά δημοτικά τραγούδια καθώς και ιδιότυπες ισπανικές μελωδίες.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος η Δανάη κατέφυγε στα Τρίκαλα όπου και διέμενε η αδελφή της. Το 1946 βρίσκεται καθηγήτρια φωνητικής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Ευγ. Χατζίσκου. Στην περίοδο της Χούντας διετέλεσε καθηγήτρια "τιμής ένεκεν" στην έδρα Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο και κατά την περίοδο 1972-1973 τακτική έμμισθη καθηγήτρια στο αυτό Πανεπιστήμιο.
Είναι μέλος της Εταιρίας Στιχουργών και Μουσικοσυνθετών Ελλάδος, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Επιτροπής Αλληλεγγύης με την Χιλή, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.ά. Επίσης η Δανάη έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε Πανεπιστήμια της Χιλής καθώς και πολλά ρεσιτάλ με ελληνικά τραγούδια. Έχει τιμηθεί με πολλές καλλιτεχνικές διακρίσεις, επαίνους, δύο βραβεία για τους στίχους της καθώς και ειδικό βραβείο της Προεδρίας της Χιλής επί Αλλιέντε στο Φεστιβάλ του Χιλιανού ελαφρού τραγουδιού το 1972. Η Δανάη ομιλεί επίσης γαλλικά, ισπανικά και αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Διατηρεί δε άριστες σχέσεις με την Χιλιανή Πρεσβεία των Αθηνών.

Στο πλούσιο συγγραφικό της έργο ξεχωριστή θέση κατέχουν οι μεταφράσεις της, στίχων του Παύλου Νερούδα. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία καθώς και τον δίσκο «Τα ποιο όμορφα τραγούδια του Αττίκ». Επίσης διατηρεί το ψευδώνυμο «Αργυρώ Καλιγά».
Υπεύθυνη εκπομπής: Δήμητρα Γκουντούνα. Καλλιτεχνικός σύμβουλος Αλέξης Κώστας. Τραγούδησε η Νένα Βενετσάνου Nena Venetsanou Έπαιξαν οι μουσικοί: μπάσο: Χάρης Μέρμιγκας Mermigas Mermingas. Βιολί: Λέιντα Ταχιράτζ Leida Tahiraj. Τσέλλο: Ρία Αναστασίου Ria Anastasiou. Κρουστά: Αλέξης Κώστας Alexis Kostas. Κιθάρα: Νίκος Μανιταράς Nikos Manitaras. πιάνο: Δαυίδ Ναχμίας. Μαντολίνο: Μιχάλης Σωτηράκης Mihalis Sotirakis

Ευχαριστώ από καρδιάς τον φίλο GreekRetro, που ανέβασε τα βιντεάκια της εξαιρετικής συνέντευξης της Δανάης, στο YouTube! Καθώς και όσους ανεβάζουν τα σπάνια τραγούδια που χαιρόμαστε. Ας είναι καλά...
ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ

Ζητάτε να σας πω τον πρώτο μου σκοπό
Τα περασμένα μου γινάτια
Ζητάτε είδα μάτια, με σκίζετε κομμάτια

Σε μια παλιά πληγή που ακόμα αιμορραγεί
Μη μου γυρνάτε το μαχαίρι
Αφού ο καθένας ξέρει τι πόνο θα μου φέρει

Είναι πολύ σκληρό να σου ζητάν να τραγουδήσεις
Ένα παλιό σκοπό που προσπαθείς να λησμονήσεις
Στο γλέντι σας αυτό δεν θα 'τανε σωστό
Αντίς γι' άλλο πιοτό να πιω εγώ φαρμάκι
Μ' ένα τέτοιο τραγουδάκι

Γελάτε ειρωνικά και λέτε μυστικά
Ίσως με κάποια καταφρόνια
Μια και πέρασαν χρόνια εσύ τι κλαις αιώνια

Γιατί βαρυγκωμείς δεν είδαμε κι εμείς
Μιαν ομορφιά μέσα στη ζήση
Δεν πήραμ' απ' τη φύση καρδιά για ν' αγαπήσει

Αμ δεν ειν' οι καρδιές στον κόσμο το ίδιο καμωμένες
Ούτε κι οι ομορφιές στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες
Κι εδώ στη συντροφιά σε κάθε μου ρουφιά
Ξεχνώ μιαν ομορφιά που γιόμιζε μεράκι
Το παλιό μου τραγουδάκιΔανάη
Κλέων Τριανταφύλλου (Αττίκ) .. στο πιάνο ο Μίμης Πλέσσας


Δεν υπάρχουν σχόλια: